fbpx

Arista, Bijenbaas en De BijZaak gaan intensief samenwerken aan het verhelpen van bijensterfte

Harige Bij

De grootste bedreiging voor bijen is de varroamijt die wereldwijd bijenpopulaties heeft gedecimeerd. Bijen zijn de belangrijkste bestuivers en daarmee cruciaal voor de biodiversiteit en ons voedsel. Elke derde hap die we eten is afhankelijk van bijen!

Een doorbraak!

Dit probleem is opgelost! Het is Arista Bee Research, een Nederlands initiatief, gelukt om varroa resistente bijen te telen. Daarvoor is de afgelopen jaren een bijzonder intensief en kostbaar teelt programma opgetuigd, onder andere in Hawaii, maar inmiddels ook in Amerika, Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Spanje en Italië  en andere Europese landen, met opmerkelijke successen. 

Wellicht heb je al eens van Arista gehoord, bijvoorbeeld door deze Brandpunt uitzending:

 

En nu? 

En nu komt het aan op uitrollen. Daarvoor is het noodzakelijk dat er in zo veel mogelijk bijenkolonies resistente koninginnen geïntroduceerd worden, die weer kunnen zorgen voor weerbare bijen. Net zoals bij bekende ziektes werkt resistentie alleen als die bij een grotere groep aanwezig is.

Hulp nodig 

Wij hebben ons gecommitteerd om duizenden kolonies in heel Europa te voorzien van resistente koninginnen.

En jij kan helpen: De BijZaak plaatst bijenvolken op daken en terreinen van bedrijven die bij willen dragen aan de bijenstand en aan de uitrol van resistente volken. Als al deze volken varroa-resistente koninginnen hebben

  • hoeven de volken niet behandeld te worden met bestrijdingsmiddelen
  • verspreiden de bijenkasten de resistentie, via de mannelijke bijen (‘darren’), in de omgeving
  • kunnen we met de beste koninginnen verder telen 
  • is de honing opbrengst, die naar het bedrijf gaat waar de bijenkast staat vrij van bestrijdingsmiddelen, gegarandeerd vrij van bestrijdingsmiddelen

Komend jaar gaan we onderzoeken hoe we met Arista kunnen samen werken om zowel hun als onze doelen te verwezenlijken.

Bij sponsors die bovendien willen bijdragen aan het verdere onderzoek voor de wereldwijde teelt programma kunnen we ook een “Arista Research Bijenkast” neerzetten. Deze kast is uitgerust met allerlei meet- en monitoring apparatuur, en heeft een online verbinding met onderzoekers van Arista. Op een internet dashboard kan ook de sponsor volgen hoe de bijen het doen. Naast de Arista bijenkast komt een “gewone” bijenkast te staan, zodat we kunnen vergelijken hoe succesvol de resistente koninginnen zijn ten opzichte van gewone koninginnen.  De honingopbrengst wordt aan de sponsor in potten, eventueel met eigen etiket, terug gegeven.

Uit de opbrengst kan Arista haar werk voortzetten de bijensterfte verhelpen en werken we samen aan een gezonde bijenpopulatie, die cruciaal is voor de biodiversiteit en onze voedselvoorziening.

Met wie?

Anderen die reeds bijgedragen hebben aan dit project zijn onder anderen: Provincie Noord-Brabant, Ministerie van VWS, T-Mobile, van Oord, Rabobank Nederland, RVO, DSW, Independer, Udea,, Action, Centraal Bureau voor de Statistiek, en vele honderden vrijwilligers

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het werk van Bijzaak!

Dank je wel voor je inschrijving. Je hoort van ons!