fbpx

‘Save the bees’! Maar hoe? Wat jouw bedrijf kan doen.

Je kunt er de afgelopen jaren eigenlijk niet meer omheen: Het gaat slecht met de bij. Je hoort het vanuit alle kanten: ‘save the bees!’. Maar waarom gaat het eigenlijk slecht met de bij en waarom verdient dit aandacht? Nog belangrijker: wat kunnen we er aan doen? 

Wereldwijd nemen bijenpopulaties af. Er zijn twee hoofdoorzaken die door de mens veroorzaakt worden: 1. Het gebruik van pesticiden op landbouwgrond en in tuinen, waar bijen door vergiftigd worden wanneer ze hiermee in aanraking komen, en 2. Er is steeds minder ruimte voor wilde planten. Steden worden groter en er blijft steeds minder natuurgebied over. Vaak komen de planten uit onze tuinen rechtstreeks uit tuincentra en zijn het geen soorten die van nature in Nederland voorkomen. Daarnaast bestaan stadsparken voor een groot deel uit gras om lekker een kleedje op weg te leggen en daarop te genieten van de zon. Dit voelt misschien ‘groen’, maar de enige diersoort die hier van geniet is de mens. 

Waarom het slecht gaat is dus duidelijk, maar waarom moeten we er iets aan doen? Het antwoord daarop is eigenlijk heel simpel: Bijen bestuiven ongeveer 90 procent van de bloeiende plantensoorten in het wild en die gaan allemaal verloren als er niets gebeurd. Geen fruit, geen groenten, geen noten, geen chocola en ook geen koffie meer in ons dieet. Honderden dier- en plantensoorten zullen verloren gaan als de bestuivers uitsterven. 

 

Dan nu het belangrijkste: Wat kun jij met jouw bedrijf bijdragen?

  • Maak je omgeving bewust van het probleem én de oplossing. Verspreidt niet alleen de boodschap dat het slecht gaat met de bijen, maar vooral ook wat anderen er aan kunnen doen. Deel zakjes met Nederlandse wilde bloemzaadjes uit aan collega’s om thuis in de tuin te planten of voeg een insectenhotel toe aan het kerstpakket.
  • Ook kun je natuurlijk overwegen om bijenkasten op je bedrijfsdak of tuin te plaatsen. Bijzaak plaatst bijenkasten op jouw terrein en onderhoudt deze kasten. Enerzijds geef je de bijen een direct duwtje in de rug doordat onze imkers ze goed verzorgen. Daarnaast verbind je je medewerkers en klanten met de natuur en maak je ze bewust van zowel het probleem als de oplossing. De honing is overigens voor jullie, dus dat is een bijzonder relatiegeschenk of cadeau voor je werknemers.
  • Het is goed om te beseffen dat het niet alleen slecht gaat met de bij, maar ook met andere belangrijke bestuivers. Het terugwinnen van Nederlandse natuur is dus super belangrijk. Je kunt natuurlijk de directe omgeving van je bedrijf insect-vriendelijk maken door een groen dak aan te schaffen en je bedrijfstuin insect-bewust in te richten. Als je als bedrijf zijnde graag wilt bijdragen aan de Nederlandse natuur kun je ook overwegen om namens jouw bedrijf bomen en planten te laten planten. Er zijn hier meerdere initiatieven voor, waaronder ons initiatief ‘bomen voor bedrijven’ waarmee wij bomen planten op onze grondgebieden. Met jouw hulp kunnen wij stap voor stap natuurgebied terug winnen. 

 

Hoe bijzonder is het om met jouw bedrijf impact te kunnen maken voor de Nederlandse natuur? Het is belangrijk dat je een weg kiest die bij jou en jouw bedrijf past. Als je hulp nodig hebt bij het vinden van die weg dan helpen we je daar graag bij. Ben je geïnteresseerd geraakt in wat wij doen? Bekijk onze website, of neem contact op via info@bijenbaas.nl

Bijenbaas neemt Bijzaak over | Qhuba

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het werk van Bijzaak!

Dank je wel voor je inschrijving. Je hoort van ons!