fbpx

Hieronder beantwoorden we de meest voor de hand liggende vragen. Als je meer of uitgebreidere antwoorden wilt, neem dan even contact op.

 

Waarom heb ik bijen op mijn dak nodig?

Door verschillende oorzaken gaat het heel slecht met de bij. Pesticiden, landbouw monocultuur, verminderde biodiversiteit, ziektes en parasieten zorgen voor grootschalige bijensterfte. 33% van al het voedsel dat wij als mens consumeren, is voor de bestuiving afhankelijk van de bij.
 
Kort gezegd, zonder de bij gaan we dood.

Krijgen wij geen overlast?

Totaal niet. Bijen vliegen alleen buiten hun kast om gericht voedsel te zoeken. Ze blijven niet rond de kast hangen, maar vliegen in een straal van 3 km uit. Door het enorme vlieggebied van de bijen en hun doelgerichte werken, hebben zij geen enkele reden om rond hun kast te blijven hangen (tenzij het oefenende jonge bijen zijn). Alleen tijdens inspecties kan het op het dak wat drukker worden, maar daar merkt binnen in het pand niemand iets van. Bijen steken bovendien alléén uit nood. 

Is er genoeg voedsel voor bijen in de stad?

Makkelijk! Een bij vliegt in een cirkel van 3 kilometer rond zijn kast. Hiermee bestrijkt ze een oppervlakte van meer dan 28 vierkante kilometer. Hier staan meer dan genoeg bloemen. En bijen zijn harde werkers. Een gemiddeld bijenvolk bezoekt per dag eenvoudig meer dan 21 miljoen bloemen.

Is het dak van ons bedrijfspand geschikt?

Bijna alle daken zijn geschikt voor het houden van bijen. Onze imkers zoeken in overleg met de verantwoordelijke de meest geschikte plek op het dak uit. Deze plek moet minimaal 150 kg kunnen dragen, één vierkante meter vrije ruimte hebben. De Bijzaak boort of schroeft niet in daken. De bijenkasten worden door middel van spanbanden gezekerd en aan een dragende constructie bevestigd. De imkers van De Bijzaak werken niet op daken zonder nadrukkelijke toestemming van de verantwoordelijke.

Wat moeten wij doen aan de bijen?

Dat is het mooie: helemaal niets! De Bijzaak neemt al het werk uit handen, van het installeren van de bijen, tot de periodieke inspecties, en de eventuele honingoogst. We hebben alleen iemand nodig die ongeveer 10/12 keer per jaar de deur naar het dak open doet.

Is de bijzaak beschikbaar voor eventuele calamiteiten?

Mocht er iets zijn met de bijen, zijn wij uiteraard altijd bereikbaar. We komen direct langs. Ook in het weekend.

Wat is het verschil tussen bijen, wespen en hommels?

DE BIJ

 • Zoekt nectar en stuifmeel
 • Bemoeit zich niet met anderen
 • Steekt alleen uit nood of paniek
 • Licht pluizig

DE WESP

 • Opvliegend baasje, zeker einde zomer
 • Houdt van cola en andere zoetigheid
 • Zeer opdringerig
 • Kan vaker steken en deinst daar niet voor terug
 • Kaal en knalgeel

DE HOMMEL

 • Zeer ontspannen en gezellig pluizige dikkerd
 • Ziet er gezellig uit
 • Zoemt in bloemen en bemoeit zich met zichzelf
 • Steekt zeer zelden

Hoeveel bijen wonen er op mijn dak?

In ieder geval één koningin. De grootte van haar volk varieert door het jaar heen. Midden begin zomer kan een groot volk wel 60.000 bijen huisvesten, terwijl een klein volk soms met 15.000 bijen de winter door moet zien te komen.

Vliegen de bijen niet ons gebouw binnen?

In principe niet, tenzij ze per ongeluk de verkeerde afslag nemen. Bijen vliegen in een cirkel van 6 km rond hun kast op zoek naar voedsel. Bijen zijn zeer taakgericht en weten dat er binnen geen stuifmeel of nectar te vinden zal zijn.

Draagt een bijenkast bij aan mijn Breeam-score?

Jazeker!

Credit LE02 – Ecologische voorzieningen stelt dat voorzieningen die inheemse diersoorten ondersteunen, bijdragen aan een hogere BREEAM-waardering.

Credit LE06 – Het stimuleren van organisaties om bij te dragen aan de verbetering van lokale ecologie en/of biodiversiteit. De criteria hiervoor zijn onder andere: Draagt de organisatie door sponsoring of actieve ondersteuning bij aan de verbetering van ecologie en/of biodiversiteit. Sponsoring kan bestaan uit een financiële bijdrage of een sponsoring in natura, of door het structureel beschikbaar stellen van ruimte of middelen.

What about the honey

Het vloeibare goud! De honing is voor jullie.

Heerlijk voor in de thee, op je geitenkaas, in een potje voor thuis, of voor relaties. Maar vooral het bewijs dat er op het dak een gezond, biologisch gehouden bijenvolk staat. En honing is goed voor je. Heel goed zelfs. De oude Egyptenaren geloofden dat honing zo ongeveer alles kon genezen. Licht overdreven natuurlijk, maar honing is bijvoorbeeld rijk aan anti-oxidanten. Daarnaast wordt het gebruikt tegen huid-aandoeningen, slaapproblemen als medicijn tegen hoesten. En is het gewoon erg lekker.