fbpx

‘Paradijselijke’ omgeving voor bijen: steden hebben bijen nodig, en andersom.

Volgens de BBC vormen steden een fijne leefomgeving voor verschillende soorten insecten, waaronder bijen. Daarbij is het houden van bijen in steden absoluut noodzakelijk om toekomst-bestendig te zijn.

Bijen in steden

Alhoewel je zou denken dat landelijke omgevingen gunstiger zouden moeten zijn voor bijen, is het tegendeel waar, zeker in Nederland. Waarom is dit zo?

Gezonde leefomgeving

Het gebruik van pesticiden in steden is stukken beperkter dan in landelijke omgevingen. Dit komt doordat pesticiden voornamelijk gebruikt worden door producenten van landbouwproducten. Deze producenten gebruiken vaak grote stukken grond, buiten de steden. Als op één na grootste exporteur van landbouwproducten in de wereld, wordt zeker in Nederland zeer veel grond buiten de steden gebruikt voor landbouw. Hierdoor vormen steden een uitkomst voor de bij, en lopen ze hier minder gevaar om ziek te worden van pesticiden.

Meer biodiversiteit

Volgens Dr Katherina Baldock van de University of Bristol, is er in steden vaak een grotere diversiteit aan voedsel te vinden voor bijen dan in landelijke omgevingen. Zij zegt hierover:
“Terwijl boerderijen vaak maar enkele gewassen planten en produceren, voorzien stedelijke tuinen en volkstuinen vaak gedurende het gehele jaar een brede diversiteit aan bloemen en planten, wat erg waardevol is voor insecten.”

Succes van bijen in steden

Mede door deze twee redenen is er bijvoorbeeld een verschil in de overlevingskans van bijenvolken in steden, in vergelijking met bijenvolken in landelijke omgevingen. Uit een onderzoek uitgevoerd door Best Bees, blijkt dat 62,5% van de bijenvolken in steden de winter overleven, en maar 40% van de bijenvolken buiten de steden. Bovendien is ook de honingoogst van bijenvolken in steden 56% hoger. Bijen doen het dus erg goed in de stad.

Bijen maken steden future-proof

Op dit moment woont zo’n 55% van de totale wereldbevolking in steden – 4.2 miljard mensen. Het wordt verwacht dat dit aantal 1.5 keer zo groot zal zijn voordat we in het jaar 2050 zitten – 6.3 miljard mensen. Hierdoor zal het steeds belangrijker worden om ook in steden te investeren in landbouwproductie, omdat er minder ruimte overblijft buiten de steden, en omdat er meer voedsel geproduceerd zal moeten worden.

Hoe dan?

Er lijkt weinig plek te zijn voor natuur in de stad. Er is echter best veel ruimte, maar wel op minder conventionele plekken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de daken in stedelijke omgevingen. Zeeën van ruimte die gewoon niet benut worden. Wanneer deze daken worden ingezet als locatie om meer groen te creëren, iets wat al steeds meer gebeurt, zijn bijen hard nodig. Zoals uitgelegd in een eerder artikel, spelen bijen een grote grote rol in het bestuiven van essentiële gewassen. Welteverstaan 130 gewassen zijn sterk afhankelijk van de bij.

Conclusie

Uit onderzoek blijkt dat bijen gedijen in een stedelijke omgeving en zelfs hogere overlevingskansen hebben. Bovendien produceren ze meer, en gezondere honing als gevolg van een grotere biodiversiteit in de stad. Daarnaast vindt er veel urbanisatie plaats en zal de stad een steeds prominentere leefomgeving gaan worden voor mensen én bijen. Om voldoende voedsel te kunnen blijven produceren, en meer groen te kunnen creëren in steden, zijn bijen cruciaal. Dus: steden helpen de bij, en bijen helpen de steden.

Wil je ook helpen?

Onze missie is: op elk bedrijfsdak een bijenkast. We hebben inmiddels kasten geplaats bij tientallen bedrijven zoals Van der Valk Hotel Rotterdam-Nieuwerkerk, Action, IkeA, WestCord City Centre Hotel Amsterdam, T-Mobile NL, T-Systems, Geonius, Gracenote, Van Wijnen, De Heus, Slimstock, Van Oord, Osinga de Jong, CBS, HVC, De Raad voor de Rechtspraak, Ministerie van VWS, RVO en vele anderen die ook iets willen bijdragen aan hun omgeving en aan het behoud van bijen en andere insecten. 

BijZaak Ingram
BijZaak RVO
Groene daken Singapore
HVC BijZaak

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van het werk van Bijzaak!

Dank je wel voor je inschrijving. Je hoort van ons!